Cazinoul din Constanța: o frumusețe Art Nouveau - cum a început totul?

Autor: Dan Miro
Mulți dintre voi au auzit povestea a ceea ce era cel mai bun cazinou construit la marginea Mării Negre, în România. Este posibil ca unii dintre voi să fi auzit povestea ei, dar niciunul dintre voi nu știe că este de fapt cel de-al treilea cazinou pe care Constanța l-a construit la acea vreme. Cazinoul din Constanța este impresionant în mai multe feluri. Credem că avem tot ce este interesant despre clădirea acoperită, de la istorie la arhitectură.
Cazinoul Constanța Share on Pinterest

Prima construcție a fost construită într-o perioadă în care oamenii populari nu erau pregătiți pentru măreție și nu aveau prea multe informații despre ceea ce va aduce viitorul. Intrați în „Kursaal”, asta însemna de fapt o cameră de relaxare. Ridicat în jurul anului 1880, aproape de Farul Genovese, a fost realizat integral din lemn. Aceasta a atras crima culturii la acea vreme și a adunat un interes străin.

Ai fi putut merge ușor pe scări spre mare și să te bucuri de câteva ore de pescuit. Gloria sa a durat până în anii 1890, când o furtună grea a sfâșiat literalmente clădirea. Asta a pus bazele a ceea ce ar fi construit în curând propriul Monte Carlo al României.

Casin – Fratele Mic al Cazinoului Constanța

După ce furtuna a spălat Kursaalul, al doilea edificiu a fost planificat curând. Acesta va avea o fundație de piatră și 2 terase cu fața spre mare și port. Dacă ai mers vreodată pe litoral, s-ar putea să fi văzut Acvariul, pe bulevardul Regina Elisabeta. Acesta a fost locul ales pentru construcția lui Casin.

Cel mai mare arhitect la acea vreme nu a fost altul decât Horia Creangă, nepotul celebrului scriitor Ion Creangă. Deși a durat doar 10 ani, a fost suficient ca oamenii potriviți să aibă un gust din ceea ce ar însemna să aibă propriul lor cazinou. În acest moment, din ce în ce mai mulți clienți străini și-au făcut obiceiul să vină la cazinou și să lase mormane mari de bani în urmă. Hei, cine știa că cazinourile au făcut atât de mulți bani?

Cazinoul din Constanța va avea câteva camere de jocuri de noroc, care vor găzdui în mare parte jocuri de cărți și o sală de bal imensă, unde vor fi afișate cele mai noi ținute și mișcări de dans. S-a decis că era nevoie chiar de un edificiu mai mare și astfel proiectul și misiunea de a construi un cazinou pentru a rivaliza cu Riviera Franceză au fost comandate lui Daniel Renard.

Cazinoul Constanța holul de la etaj

Română pe partea mamei și suedeză de partea tatălui, D. Renard s-a născut în orașul Neamț și a studiat la Paris. El a proiectat mai multe hoteluri și clădiri înainte de a avea încredere cu un astfel de proiect, iar dragostea lui pentru stilul nonconformist numit Art Nouveau este ceea ce a făcut ca munca sa să fie atât de apreciată.

Partidul politic care s-a opus și-a îndeplinit proiectul cu scepticism, desigur, dar viziunea arhitectului a predominat și frumosul nou cazinou a fost deschis oficial pentru afaceri pe 15 august 1910. Regele Ferdinand a fost cel care a asistat la marea deschidere și la acea vreme. Cazinoul din Constanța a fost cel mai mare de acest fel din România.

Clădirea ar avea o sală uriașă de primire, scări interioare, mai multe niveluri superioare, un birou pentru administratorul clădirii, o orchestră permanentă, mai multe săli de jocuri, o cameră destinată snooker-ului, o sală de bal și o sală de spectacole. Garderoba putea fi găsită la parter, lângă o sală de lectură unde puteți citi presa locală și străină și un bufet cu laborator propriu. Doamnelor și domnilor, a fost redefinit luxul!

Cazinoul din Constanța – Anii de Aur

La un an de la deschiderea oficială, au fost adăugate mai multe tabele și jocurile de noroc au fost promovate oficial internațional, din România, în ciuda criticilor locale. La scurt timp, Cazinoul Constanța a devenit unul dintre cele mai respectate unități de acest gen, având o locație unică și un stil arhitectural superb.

Interiorul cazinoului urla lux și gust fin, începând cu mobilierul rafinat și candelabre incredibile. Desigur, doar cei bogați au fost lăsați înăuntru și nu a trecut mult timp până când jucătorii din întreaga lume au început să se bucure de sesiuni lungi de jocuri de la Marea Neagră.

Vaste averi au fost făcute și pierdute în fiecare zi, iar cei nefericiți și-ar încheia adesea viața aruncându-se în valurile de dedesubt, doar pentru a fi revendicați de marea neiertătoare. După începerea primului război mondial, cazinoul a fost redimpostat de Crucea Roșie în jurul anului 1916 și folosit ca spital pentru tratarea soldaților răniți.

Cazinoul din Constanța la Amurg

Am numit-o gardianul de piatră mai devreme deoarece, deși cazinoul a fost bombardat sever în două războaie mondiale, a reușit să salveze viața răniților care s-au adăpostit în interior. De ceva timp, Cazinoul din Constanța și-a văzut strălucirea și în 1934 D. Renard, arhitectul a fost chemat din nou pentru reparații.

A fost bombardat din nou în 1941, când adăpostea trupele germane în interior, dar a stat la pământ și 10 ani mai târziu, în 1951, a fost reparat de la sol. Dreptul de proprietate al Cazinoului a fost dat partidului Laburist și sindicatelor sale în jurul anului 1950 și apoi au avut încredere într-o companie care se ocupa de turiștii care veneau să își petreacă vacanța la Marea Neagră.

Și acum, pentru trista veste: ultimele lucrări de întreținere efectuate la frumoasa unitate au fost făcute în 1989 și dacă în acest moment ești pierdut pentru cuvinte Nu te învinovățim.

Ruina care ne-a lăsat întrebându-ne ce

Merită văzut și doar prin mersul în interiorul dvs. este înconjurat de strălucirea stranie a luxului din România secolului XX. Când politica nu a reușit și nu a mai rămas nimeni care să aibă grijă de restaurarea ei, am rămas cu toții cu o întrebare care să fie.

Dacă ne-am putea aventura în România să petrecem o săptămână în Cazinoul Constanța? Ce se întâmplă dacă am putea să ne bucurăm de cel mai luxos edificiu din Europa? Nu este ca și cum administrația locală nu a încercat să-l aducă la gloria sa.

În 2007, Primăria a concesionat cazinoul unui grup de investiții pentru o perioadă de 50 de ani. Compania a anunțat că va investi o sumă foarte mare de bani doar în primii 5 ani, dar a curând anulat proiectul.

Cazinoul Constanța vedere din față

Apoi, Ministerul Turismului a dorit să înceapă lucrările la restaurarea frumosului edificiu, dar pe o perioadă de 1 an, nu s-a întâmplat nimic. În 2013, primăria a anunțat că va repara cazinoul prin finanțare europeană, dar proiectul nu a început niciodată.

Mai târziu, chiar și primarul interimar la acea vreme a mers personal în Elveția pentru a se întâlni cu reprezentanții celui mai mare cazinou european, dar de teamă de neînțelegeri politice, proiectul nu a ajuns niciodată la bun sfârșit.

Intrați și uitați-vă de mărturia magnifică a unui stil arhitectonic revoluționar. Un ghid și câțiva porumbei vă vor ține companie. Poate doriți să ascultați îndeaproape în timp ce zidurile vă vor spune povești ale unei epoci demult apuse. În timp ce vă întoarceți și vă îndepărtați, salutați gardianul de piatră pentru ultima dată și singura lui companie adevărată, marea.

Ce urmează să se întâmple cu acest cazinou din Constanța

Anul 2020 a adus la viață un nou proiect interesant care vizează restaurarea Cazinoului Constanța. După finalizarea lucrărilor de restaurare, acest lucru ar putea aduce o nouă închiriere a vieții la structura odată frumoasă. Luna Ianuarie a văzut proiectul declanșat. Dacă totul va merge cu numărul, lucrările de restaurare vor începe în aprilie și vor dura nu mai puțin de 27 de luni. Ambițioși sau nu, termenul limită este 15 iulie 2020. Până atunci, fațada cazinoului va fi fost renovată, cred managerii de proiect.

Aceasta este o schimbare foarte necesară, având în vedere că 1986 a fost ultima lucrare de renovare la Cazinoul Constanța. Între timp, presa locală raportează un proiect de roți feribot conectat cu proiectul de renovare. Ținând cont de ambele eforturi, nu ne putem abține să credem că acesta este un efort foarte ambițios de a readuce înapoi gloria fostă a litoralului Constanța.

Ultimele articole

Loto Italia

Publicat la: 20 Septembrie 2024

Joc de cărți Kems

Publicat la: 17 Septembrie 2024

Jocuri cu zaruri

Publicat la: 10 Septembrie 2024

VEZI TOATE POSTĂRILE