Istoria cărților - cărți de joc acum și în trecut

Autor: Dan Miro
Continuăm să vorbim despre jocurile de cărți și să explicăm despre ce este vorba și despre ce tehnici avansate să folosești pentru a-i învinge. Multe variante de blackjack și poker, baccarat și altele - toate acestea ar fi imposibil de jucat dacă nu ar fi fost inventate cărțile de joc. Dar știi când și unde au apărut cărțile? Sunteți conștienți de termenii de bază și de cel mai popular model? Dacă aceste subiecte par interesante, această postare este pentru tine.
Istoria cărților de joc Share on Pinterest

Istoria timpurie

Cea mai timpurie istorie a cărților este greu de urmărit. Nu este ca și cum ar fi existat un document de hârtie care notează ziua invenției. Cu toate acestea, se crede pe larg că aceste cărți de joc au fost concepute în secolul al IX-lea în China. Ceea ce este mai important este că au ajuns în Europa în jurul anilor 1370. Totuși, acesta nu a fost un import direct din China. În schimb, cărțile și toate minunile pe care le-au adus cu ei au trecut prin sultanul Mamluk și Emiratul din Granada. Pe continentul european, cărțile de joc au început o existență nouă, glorioasă, iar timpul necesar a schimbat multe caracteristici ale pachetului de cărți inițial, totuși a reușit să le stabilească drept norma. Să aruncăm acum o privire la cum a apărut această dominație mondială.

Noțiuni de bază: punte și costum

În lumea contemporană a cărților, o punte este o colecție de numere identice de rânduri din patru costume. Puntea standard de 52 de cărți, de exemplu, include 13 rânduri din fiecare dintre cele patru costume franceze. Asta înseamnă că ar trebui să vă așteptați să vedeți cărțile 2 până la 10, J, Q, K și A în inimi, diamante, cluburi și trefle. Pachetul cu 32 de cărți, respectiv, prezintă aceleași cărți, cu excepția faptului că cele marcate de la 2 la 6 au fost eliminate. În afară de aceste punți standard, există alte modificări populare în anumite părți ale lumii sau pentru jocuri specifice. De exemplu, există o punte și mai subțire, care are doar 24 de cărți și este populară în Austria și Bavaria – una care ar folosi doar 9, 10 și cărți cu față.

Cărți de joc - Punți și Costume

Un costum este unul dintre simbolurile folosite pentru a diferenția între cele patru grupuri de cărți din cărțile franceze. Aceștia, așa cum am menționat deja, sunt anume trefle, inima neagra, inima roșie și romb. Simbolurile nu au fost întotdeauna aceleași. De exemplu, când cărțile au intrat în Europa, primele costume (latine) au fost monede, cluburi, cupe și săbii. Costumele au trecut printr-o serie de schimbări, în principal pentru că oamenii nu s-au putut raporta la unele dintre simboluri. Ceea ce a fost vital pentru rezultatul final a fost însă simplitatea reprezentării și recunoașterii. Acest lucru s-a întâmplat spre mijlocul secolului al XV-lea în Germania. Repede, francezii s-au obișnuit cu acele simboluri, numindu-le, cœurs (inimile ♥), carreaux (romb sau diamante ♦), trèfles (trifoi sau cluburi ♣) și piques (inima roșie ♠). Acestea au fost ușor imprimate pe cărțile numerotate – de aceea au fost testul timpului.

Cărțile de joc franceze

Cărțile franceze sunt cele care folosesc cele patru costume pe care le-am enumerat deja. Aceste costume au trei cărți de față fiecare, și anume valet (knave sau jack), doamnele (doamnă sau regină) și roi ( rege) și plăcuți cartele prin 10 până la 10. Firește, veți găsi toate aceste rânduri doar în puntea standard cu 52 de cărți. Am selectat puntea franceză pentru a ne concentra nu doar pentru că simbolurile au devenit norma, ci și pentru că răspândirea sa a fost cea mai semnificativă având în vedere atingerea geopolitică a Franței și Angliei de-a lungul secolelor. Dar care este cea mai ușor de recunoscut caracteristică a cărților franceze? Trebuie să fie introducerea reginei. Vedeți, atât cărțile Mamluk cât și cele latine folosesc trei figuri mici pentru cărțile de față. Cărțile de față Mamluk erau rege, rege adjunct, în timp ce cărțile de față latine erau rege, cavaler și knave. Francezii l-au renunțat pe cavaler și au stabilit regina ca rang între rege și knave.

Modele standard

Dar diferențele nu se opresc aici. Chiar și în cadrul cărților franceze, există diferențe atunci când vine vorba de tipare. De-a lungul anilor au apărut multe modele regionale. De exemplu, modelul de la Paris a crescut la importanță în jurul anului 1780. Cunoscut popular drept portretul oficial , se bazează pe oameni celebri din istorie și mitologie pentru cărți de față. Regele picadelor era David, în timp ce regina inimilor era Judith. Vorbind de aparență, un pas important în dezvoltarea cărților contemporane a fost adăugarea de indici și colțuri rotunjite în secolul al XIX-lea – care au permis ca cărțile să fie reversibile, deoarece arătau la fel din ambele părți, dar niciun regi cu capul în jos.

Asul

Cărți de joc - Asul picadelor

Asul deține un loc special într-un pachet de cărți, deoarece poate conta ca unul sau unsprezece, în funcție de joc. Există totuși acele jocuri, în care poate fi ambele. În blackjack este altceva decât benefic pentru jucător, contabilizând așa-numitele mâini moi. Are un singur simbol în mijlocul cardului, care este adesea decorat. Acest lucru este valabil în special în cazul asului de picade, deoarece istoric a fost acolo că ștampila a recunoscut plata impozitului. Asul de picade a fost o inspirație pentru mulți – s-ar putea să fi auzit imnul imens rock cu același nume de Motörhead.

Popa

Cărți de joc - Regele cluburilor

Regele este cartea cu cel mai înalt rang în care asul contează ca unul. Imaginea regelui este probabil cea mai contestată, oameni celebri fiind folosiți ca inspirație pentru tragerea la sorți, precum regele Charles și Alexandru cel Mare. Există, de asemenea, o serie de specificații despre care reprezintă cardul de față. De exemplu, unii cred că regele inimilor nu este altul decât Charlemagne, dar că presupunerea nu este întemeiată. Mai mult, obsesia pentru redevențe s-a diminuat odată cu căderea Bastiliei în 1789.

Dama

Cărți de joc - Regina inimilor

După cum am menționat deja, regina își datorează aspectul și popularitatea exclusiv punții franceze, deoarece cărțile de față din cele anterioare erau complet dominate de bărbați. Modelul de la Paris folosește două figuri biblice – Judith (regina inimilor) și Rachel (regina diamantelor), zeița greacă Athena cu celălalt nume Pallas (regina picadelor) și Argine – numele pare a fi un anagramă pentru latină cuvânt pentru regină – Regina. Un exemplu curios al tranziției reginelor inimilor în cultura populară se găsește în Aventurile lui Alice în Țara Minunilor, unde regina inimilor este departe de a fi un personaj pozitiv în vena Judith biblică este, de fapt, antagonistul primar cunoscut pentru fraza ei des repetată „Off cu capul lor!”.

Juvete

Cărți de joc – Punți și Costume Până acum, ne-am referit la cric ca un knave. Acest lucru se datorează faptului că este numele original pentru cardul de față care stă sub regină în clasament. Cum și de ce a devenit Knave un jack? Există câteva teorii, dar cel mai logic motiv al comutării pare să fie faptul că knave și king sunt amândouă prescurtate la o „K” și adăugate la indicii de colț ai cărților, ceea ce a dus la confuzie. Schimbarea la jack a fost deosebit de utilă atunci când un jucător dorea să dețină cărțile într-un fan – un beneficiu real, deoarece jucătorul putea ține cărțile într-o mână în loc de două.

Ultimele articole

Joc de cărți Kems

Publicat la: 17 Septembrie 2024

Jocuri cu zaruri

Publicat la: 10 Septembrie 2024

Cum se joacă trombon

Publicat la: 6 Septembrie 2024

VEZI TOATE POSTĂRILE