Nu este deloc ușor să înveți cum se joacă poker, indiferent la care variantă de joc facem referire. Pokerul este considerat de mulți un adevărat sport, pentru că nu ține doar de noroc, ci are și o componentă psihologică importantă. Deciziile cu privire la cât de mult sau când să pariezi pot părea simple, dar de fapt sunt vitale în dezvoltarea unui stil de joc profitabil.
În zilele noastre, chiar dacă nu știi cum să joci poker, prin intermediul internetului, ai toate uneltele necesare la îndemână să înveți rapid. După ce arunci o privire peste articolul nostru, poți să aplici ceea ce ai înțeles la cele mai bune camere de poker online. Totuși, ar fi indicat ca primele sesiuni să fie la mese cu mize foarte mici sau chiar în modul demonstrativ.
Ierarhia mâinilor la poker
Fiecare varianta vine cu un set de poker reguli diferit, dar acestea au multe lucruri în comun, deoarece elementele de bază ale jocurilor sunt identice. De exemplu, cele mai multe dintre ele se joacă cu un singur pachet standard de 52 de cărți, cu excepția jocurile în care se adaugă cărțile Joker.
Scopul fiecărui joc este acela de a obține cea mai bună combinație posibilă de 5 cărți. Aceasta, în funcție de tipul de poker, poate fi cea mai mare sau cea mai mică. Mai jos, îți prezentăm toate potențialele combinații, de la cea mai mare la cea mai mică.
Denumire | Explicaţie | Exemplu de mână |
---|---|---|
1. 5 de un fel: | Cea mai mare mână posibilă. Este realizabilă doar în jocurile cu un pachet de 53 sau mai multe cărți, în care este inclusă și minim o carte Joker. Este o combinație de 4 cărți de același rang și o carte Wild (Joker). | ![]() |
2. Chintă roială de culoare: | Cea mai mare mână posibilă atunci când se folosește doar un pachet standard de 52 de cărți. Este o combinație de zece, valet, damă, rege și as, toate din aceeași culoare. | ![]() |
3. Chintă de culoare: | Cinci cărți de aceeași culoare în ordine succesivă. În situațiile în care 2 sau mai mulți jucători au o chintă de culoare, câștigă cel cu cărțile mai mari. | ![]() |
4. Patru de un fel: | Pur și simplu o mână formată din patru cărți de același rang. | ![]() |
5. Full House: | Wste o combinație de 3 de un fel și o pereche. În situațiile în care 2 sau mai mulți jucători au un Full House, cel cu combinația de 3 cărți mai mare câștigă mâna. | ![]() |
6. Flush: | Aceasta este o mână de 5 cărți, toate de aceeași culoare (pică sau treflă sau inimă sau caro). În situațiile în care 2 sau mai mulți jucători au culoare, câștigă cartea cu cea mai mare valoare. În cazul în care cartea cea mai mare este aceeași pentru 2 sau mai mulți jucători, atunci se compară a doua carte cea mai mare și așa mai departe. Suitele de culoare sunt toate egale și nicio culoare nu este mai mare decât alta. | ![]() |
7. Straight: | O mână de 5 cărți în ordine succesivă. Asul poate fi fie mare (10, J, Q, K, A), fie mic (1, 2, 3, 4, 5). | ![]() |
8. Trei de un fel: | O mână în care 3 dintre cărți au același rang, iar celelalte 2 nu sunt perechi. | ![]() |
9. Două perechi: | Este vorba de două perechi de cărți diferite și cea mai mare carte posibilă dintre cele rămase. | ![]() |
10. Pereche: | O mână în care există o pereche de cărți și 3 cărți distincte. | ![]() |
11. High card: | O combinație de 5 cărți diferite. Când nimeni nu are nici măcar o pereche, câștigă cel care are cea mai mare carte. | ![]() |
Când 2 sau mai mulți jucători au aceleași combinații, se aplică regula cărții mari. Dacă din nou mai multe persoane sunt la egalitate pentru cea mai mare carte, se compară a doua cea mai mare, apoi a treia și așa mai departe. Atunci când toate cele 5 cărți sunt complet identice, jocul se încheie cu, în funcție de varianta de poker, un Push sau o împărțire a potului.
Cum se joacă poker – desfășurarea jocului
Există foarte multe variante de joc, implicit moduri cum să joci poker. Sunt opțiuni în care nu există cărți comune și toți jucătorii pot schimba un anumit număr de cărți. Deci, în funcție de varianta de poker, poate exista un număr diferit de runde, dar scopul jocului rămâne neschimbat, realizarea celei mai bune combinații posibile.
Totul începe cu amestecarea pachetului de cărți, apoi, în cele mai multe dintre jocurile de poker Jucător vs. Jucător, există câteva runde pentru fiecare mână, cele mai întâlnite fiind: Preflop, Flop, Turn, River și Showdown. În fiecare rundă, jucătorii au mai multe opțiuni pentru a alege ce să facă și cum să joace. Runda Preflop este chiar la începutul mâinii, după ce fiecare jucător primește cărțile.
După aceea, celelalte cărți sunt așezate în mijlocul mesei, cu fața în sus. Cărțile de pe tablă numite și cărțile comunitare pot fi folosite de jucătorii de la întreaga masă pentru a realiza cea mai bună combinație posibilă, conform setului de reguli de poker al tipului de joc care se practică. De aici încolo, pentru a continua să participe la mână, fiecare jucător trebuie să plătească cel puțin big blind-ul.
După ce fiecare jucător alege dacă dorește să continue în mâna curentă, este timpul pentru Flop. Sunt extrase 3 cărți cu fața în sus, pe care toți jucătorii participanți le pot folosi. După ce toți cei de la masă au luat o decizie și runda de pariuri este încheiată, o singură carte, numită Turn, este adăugată pe tablă.
Urmează o nouă rundă de pariuri și apoi se trage ultima carte River. În acest stadiu, fiecare jucător știe deja care este cea mai bună combinație de 5 cărți a sa și, după ce runda de pariuri se încheie, este timpul pentru Showdown. Acest lucru înseamnă că toți jucătorii rămași în mână trebuie să își arate cărțile și toată lumea vede cine are cea mai bună combinație.
Dacă înțelegi cât de cât cum se joacă poker, îți este clar că pariurile reprezintă cheia și sunt de fapt esența jocului. Să știi cât și când să pariezi, când să mărești miza și când să renunți la mână este cheia pentru a deveni un bun jucător de poker. Opțiunile pe care, în calitate de jucător, le ai la fiecare rundă sunt:
- Check: A da check înseamnă a nu face nimic și a trece acțiunea la următorul jucător. Opțiune este disponibilă doar dacă nimeni nu a pariat anterior.
- Bet: A face un pariu înseamnă să fii primul care investește după runda Preflop. Fiecare jucător care urmează trebuie să egaleze cel puțin miza plasată pentru a continua să joace.
- Raise: Opțiunea raise înseamnă mărirea pariului deja făcut. De obicei, Mărirea minimă poate fi suma calculată prin adăugarea diferenței dintre ultimele două pariuri și ultimul pariu făcut.
- Call: Call este acțiunea prin care un jucător dorește doar să egaleze un pariu deja făcut. După ce face un call, jucătorul trece acțiunea la următorul jucător.
- Fold: Mereu într-un joc de poker ai opțiunea să te retragi. Aceasta înseamnă că renunți la orice pretenții pentru mâna respectivă. Poți renunța în orice rundă, atât timp cât este rândul tău să iei o decizie.
Terminologie – 25 de termeni pe care trebuie să-i cunoști
Degeaba știi reguli de poker, dacă nu ești la curent cu anumiți termeni specifici. Este adevărat că terminologia din lumea pokerului este enormă și pentru a descrie totul în întregime ar fi nevoie de o carte, nu de un articol. Totuși, există aproximativ 25 de termeni pe care pentru a învăța poker, de fapt pentru a lua loc la masa de joc, trebuie să îi știi.
- Pot – suma totală de jetoane pariată pe o mână.
- Rake – un procent din pot pe care casa îl ia după fiecare mână (de obicei până la 5%).
- Rake-back – atunci când un cazinou returnează un procent din rake-ul reținut.
- Button (dealer) – poziția din care încep să fie împărțite cărțile. Se trece la următoarea poziție din stânga, în sensul acelor de ceasornic, după fiecare mână. Este considerată a fi cea mai bună poziție de la masă.
- Small Blind (SB) – prima poziție după dealer. Oricine se află în această poziție trebuie să plătească înainte de începerea împărțirii. Suma diferă în funcție de tipul de joc și limitele setate.
- Big Blind (BB) – a doua poziție după dealer. Este întotdeauna dublu față de small blind. Oricine se află în această poziție trebuie să plaseze un pariu înainte de începerea rundei.
- Straddle – aceasta este o opțiune pentru un așa-numit al treilea blind, care se află după BB. Este un pariu opțional și fiecare jucător de pe această poziție decide singur dacă dorește să plaseze pariul înainte de începerea rundei. Este permis doar în jocurile cash.
- UTG – abreviere de la “under the gun”. Acesta este numele primei poziții care acționează într-o rundă de pariuri.
- Stack – valoarea totală a jetoanelor aflate în fața unui jucător.
- Cut-off – poziția dinaintea butonului de dealer. Considerată a fi a doua cea mai bună poziție de la o masă.
- Heads-up – atunci când doar 2 persoane joacă una împotriva celeilalte.
- 10-handed – numărul de jucători care pot juca simultan la o singură masă. Cele mai populare sunt mesele cu 6 și 9 jucători.
- Blind Bet – atunci când un jucător face un pariu fără să-și vadă cărțile.
- All-in – acesta este un termen prin care un jucător pariază tot stack-ul său.
- Re-buy – termen folosit atunci când stack-ul s-a terminat și se adaugă mai multe fonduri la masă. Poate fi folosit și în turnee.
- Add-on – Adăugarea de jetoane în stack. În majoritatea turneelor, este disponibil doar o singură dată în timpul unei perioade desemnate.
- Burn Card – o carte care este aruncată din pachet cu fața în jos înainte de fiecare rundă. De obicei o procedură vizibilă doar în cazinourile terestre.
- Backdoor – sau Runner, este un termen folosit pentru obținerea celei mai bune combinații de 5 cărți în cel mai dificil mod posibil.
- Push – un termen folosit doar în jocurile de tip Jucător vs. Casă. Este situația în care jucătorul și dealerul au exact aceleași combinații și nu se poate decide un câștigător.
- Cut-in Card – cartea folosită pentru a ascunde cartea de jos din pachet în timp ce dealerul ține cărțile.
- Ante – un pariu care este luat din stack de către Casă, înainte de începerea fiecărei mâini, indiferent de poziție.
- PL și NL – o masă de poker poate fi cu limită de pot sau fără limită. No limit (NL) înseamnă că nu există restricții în ceea ce privește mărimea pariurilor și că poți merge all-in în orice moment. Pot limit (PL) înseamnă că pariul maxim permis pe rundă este suma pariurilor făcute anterior în aceeași rundă.
- Muck – locul unde se adună toate cărțile care au fost aruncate. Ca verb, înseamnă să arunci mâna, fără să o arăți adversarilor.
- Outs – cărțile pe care le aștepți și care vor face din mâna ta cea câștigătoare.
- Dealer’s choice – un tip de joc în care fiecare mână de pe masă poate fi un joc diferit, în funcție de jucătorul care are butonul. Butonul este mutat în sensul acelor de ceasornic după fiecare mână.
Variante de joc
Există atât de multe variante de poker, încât acest joc depășește cu ușurință toate celelalte jocuri de noroc la un loc. În tabelul de mai jos poți vedea cele mai populare jocuri de poker, împreună cu câteva informații utile despre fiecare dintre acestea.
Unele dintre variantele de joc au, la rândul lor, propriile variații, ceea ce face ca lista să fie de fapt și mai mare. În timp ce cele mai multe dintre ele sunt jocuri de genul jucător contra jucător, există și unele în care joci împotriva casei.
Joc de poker | JvJ sau JvC | Număr de cărți per jucător | Cărți comunitare | Cărți de schimbat | Număr total de cărți | Alte caracteristici |
---|---|---|---|---|---|---|
Texas Hold’em | JvJ | 2 | 5 | – | 52 | Cea mai populară variantă de poker |
Omaha | JvJ | 4/5/6 | 5 | – | 52 | Un tip de poker deviat din Texas Hold’em. |
Caribbean Stud Poker | JvC | 5 | – | 0-5 | 52 | Cel mai popular tip de poker care se joacă constra Casei. |
Poker chinezesc | JvJ | 13 | – | – | 52 | Maxim 4 jucători. Toate cărțile sunt cu fața în sus |
Poker rusesc | JvC | 5 | – | 0-5 | 52 + jokeri | Jucătorii au voie să tragă o carte suplimentară |
3 Card Poker | JvC | 3 | – | – | 52 | Dealerul are un regulament special |
4 Card Poker | JvC | 5 | – | – | 52 | Dealerul are o carte suplimentară, care este cu fața în sus. |
5 Card Draw | JvJ | 5 | – | 0-4 | 52 + jokeri sau 32 + jokeri | Are o singură rundă pentru schimbarea cărților |
7 Card Stud Poker | JvJ | 7 | – | – | 52 | 3 dintre cărți sunt cu fața în jos, iar 4 cărți cu fața în sus. |
Razz | JvJ | 7 | – | – | 52 – 56) | Scopul este acela de a obține cea mai mică mână de 5 cărți posibilă. |
Cal | JvJ | 2-7 | 0-5 | – | 52 + jokeri | Combinație de mai multe jocuri: Texas, Omaha, Razz, 7 Card Stud și Seven Card 8 or Better |
Deuces Wild | JvC | 5 | – | 0-5 | 52 | Doiarii sunt considerați jokeri |
Mississippi Stud | JvC | 2 | 3 | – | 52 | Mâinile nu sunt comparate cu mâna dealerului, ci cu un tabel de plată. |
Six-plus Hold’em | JvJ | 2 | 5 | – | 36 | Toate cărțile de 2, 3, 4 și 5 sunt scoase din pachet. |
5 Card Stud | JvC | 5 | – | – | 52 | Doar una dintre cărțile jucătorului este cu fața în jos. |
Hold’em Grecesc | JvJ | 2 | 5 | – | 52 | O combinație între Texas Hold’em și Omaha |
Strip Poker | JvJ | 2-7 | 0-5 | 0-5 | 52 + jokeri | Poate fi orice fel de poker, dar după ce pierzi o mână îți dai jos hainele. |
Badugi | JvJ | 4 | – | 0-4 | 52 | Un joc în care ierarhia normală a mâinlor este inversată. |
Hold’em internațional | JvC | 2-4 | 5 | – | 52 | Texas Hold’em împotriva dealerului. |
Casino Hold’em | JvC | 2 | 5 | – | 52 | Dealerul trebuie să aibă o pereche de 4 sau mai bună pentru a se califica. |
2-7 Triple Draw Poker | JvJ | 5 | – | 0-5 | 52 | Scopul jocului acela este de a face cea mai mică mână de 5 cărți posibilă. |
Șansa de a găsi toate aceste jocuri disponibile în același loc este redusă, dar puțin mai mare într-un cazinou terestru de top. Jocurile care au câștigat mai multă popularitate în rândul furnizorilor de jocuri de noroc online sunt Texas Hold’em, Omaha, 3 Card Poker și Caribbean Stud Poker și pot fi găsite pe aproape toate platformele de poker online.
Jucător vs. Jucător
Unul dintre cei mai importanți factori, datorită căruia pokerul a devenit cel mai popular și mai jucat joc din întreaga lume, este opțiunea de a juca împotriva altor jucători. Variantele de poker de tip Player vs. Player, adică Jucător vs. Jucător îți oferă posibilitatea, mai ales dacă știi cum să joci poker, de a profita de oameni ale căror cunoștințe nu sunt la fel de vaste ca ale tale.
În același timp, în cadrul acestui tip de jocuri, avantajul casei nu există, iar diversitatea adversarilor, în funcție de situație, poate fi nelimitată. Jocul este disponibil pentru toată lumea, așa că diversitatea adversarilor este nelimitată. Astfel, atât pentru bani, cât și pentru divertisment, jocurile de poker sunt jucate în întreaga lume, reunind prieteni și dușmani, membri ai familiei și vecini, poate chiar și celebrități care doresc puțină intimitate.
Singurul lucru de neînlocuit este pachetul de cărți, pentru că, în cazul în care nu ai la dispoziție jetoane reale, poți folosi cu adevărat orice îți vine în minte, de la bani reali la bani de monopoly, de la monede la bomboane, de la șuruburi până la chiar scobitori.
Este adevărat că mulți învață poker pentru bani, dar sunt și mulți jucători care caută doar să se distreze puțin și consideră că sentimentul și adrenalina pe care ți-o oferă un astfel de joc sunt unice și merita pe deplin exploatate.
Jucător vs. Casă
Cele mai populare jocuri de poker care se joacă împotriva casei sunt Caribbean Stud Poker, 3 Card Poker și Casino Hold’em. În toate dintre ele, se păstrează aceleași reguli de poker, singurul scop al jocului fiind să bați mâna dealerului.
Regulamentul atunci când joci împotriva cazinoului este cumva simplificat în comparație cu jocurile Player vs. Player. După ce faci un pariu la începutul mâinii, primești un număr de cărți, în funcție de joc și apoi decizi dacă vrei să continui să joci sau să te retragi.
Unele dintre variantele de poker în care te duelezi cu Casa îți permit să schimbi mai multe sau chiar toate cărțile, pentru a obține o mână mai bună. Ține în minte faptul că, mu contează dacă un alt jucător are o combinație mai bună decât a ta.
Plățile diferite corespund unor combinații diferite. Cu cât combinația pe care o ai este mai puternică, cu atât mai mare este premiul pe care îl vei obține. Fiecare cazinou online sau cazinou terestru are propriile reguli de poker și tabele de plată.
Acest tip de jocuri necesită mai puține cunoștințe, disciplină sau calități. Desigur, trebuie să știi bine cum se joacă poker, doar că, în timp ce în Texas Hold’em sau Omaha calculele sunt o parte foarte importantă, în jocurile de poker împotriva Casei te bazezi mult și pe noroc.
Reguli comune în cazinourile terestre
Unii oamenii spun că a juca poker online este la fel ca și cum ai juca într-un cazinou terestru real. Îi contrazic, emoția de a juca live, cu alți oameni lângă tine și cu un crupier în fața ta este de neegalat. Mai ales pentru cei care știu cu adevărat cum se joacă poker, un avantaj puternic al jocului la o masă reală este capacitatea de a “citi” cărțile adversarilor.
Totuși este bine să știi că dacă joci poker într-un cazinou terestru, există mult mai multe reguli pe care ar trebui să le iei în considerare. Majoritatea țin de conduită, de exemplu, o lege comună în rândul cazinourilor este regula “English Only”. Aceasta înseamnă că, în timpul unei mâini, nu aveți voie să vorbiți nicio altă limbă în afară de cea mai utilizată limbă în locația respectivă.
De asemenea, este interzis să vorbești despre mâna curentă, chiar dacă nu mai participi la ea. De fapt, cu cât vorbești mai puțin în timpul mâinii, cu atât mai bine. O altă regulă obișnuită este folosirea a 2 pachete de cărți, întotdeauna noi, pe o masă. În timp ce unul dintre pachete este folosit la joc, celălalt este amestecat și este gata imediat ce mâna se termină.
Importanța gesturilor în poker
Majoritatea jucătorilor de poker știu că până și cea mai mică mișcare sau un cuvânt rostit greșit poate dezvălui puterea și intențiile mâinii tale. Acesta este motivul pentru care toate jucătorii au propriile gesturi, care le permit să păstreze tăcerea.
Cum ar fi, pentru a face check, pur și simplu lovesc grațios masa cu una dintre mâini sau cu degetele atunci când le vine rândul. La fel, pentru a paria sau a mări suma, se pregătește suma dorită și se asează simplu cu o mișcare în spatele liniei de pariere a mesei.
Motivul este acela că există reguli de poker nescrise, care spun că orice jeton care o depășește devine parte din pot și nu poate fi dat înapoi. În cazul unui fold, trebuie doar să pui cărțile peste linia de pariere, cu fața în jos, ia dealerul le va lua și le va pune în muck.
Desigur, acestea sunt doar niște gesturi de bază, pe care cu siguranță le vei deprinde rapid odată ce începi să joci. Totuși, este bine să îți faci puțin temele înainte să te așezi la o masă, ar fi neplăcut să ți se atragă atenția sau, mai rău, să pierzi din greșeală o parte din jetoanele agoniste.
Concluzii
În concluzie, există mai multe reguli de poker pentru că există mai multe tipuri de poker. Însă, în ciuda acestui fapt, regulamentul de bază este, în cea mai mare parte, același. Din acest motiv pe parcusul acestui articol am evidențiat câteva aspecte relevante și de care cu siguranță trebuie să ții cont dacă vrei să înveți orice variantă sau variație de poker.
Atât online, cât și în cazinourile fizice, pe lângă regulile propriu-zise ale jocului există câteva reguli nescrise, de care trebuie ții cont, ca să nu ai parte de surprize neplăcute. Desigur, în ceea ce privește aspectul conduite, cazinourile fizice sunt mult mai pretențioase decât confortul casei tale.
Întrebări frecvente
La final, am adunat câteva întrebări relevante și des întâlnite din mediul online pe margine subiectul nostru. Dacă mai ai orice fel de neclarități, aruncă o privire peste secțiunea de mai jos. Există șanse ca ea să îți fie de folos.