Se estimează că șahul a apărut undeva în jurul secolului al VI-lea, acum peste 1.400 de ani. De atunci și până acum, “sportul minții” a parcurs un drum lung și, ajutat de promovarea oferită de cei mai buni jucători de șah ai planetei, s-a transformat dintr-un simplu joc de divertisment într-un adevărat fenomen.
Astfel, în ziua de astăzi, chiar dacă nu toată lumea știe cum se joacă șah, absolut toată lumea a auzit de acest joc sau chiar are o tablă de joc acasă. De fapt, acesta este și motivul pentru care ne-am decis să scriem acest articol, faptul că setul de reguli la șah s-a transformat, încet, dar sigur, din ceva opțional, într-o noțiune de cultură generală.
Cum se joacă șah – începutul jocului
Jocul este alcătuit dintr-o tablă bicoloră de 64 de pătrate și 32 de piese de șah, câte 16 pentru fiecare jucător: 8 pioni, un rege, o regină, două ture, doi nebuni și doi cai. Așezarea corectă a tablei este ceva foarte simplu. Ea trebuie plasată în așa fel încât fiecare jucător să aibă un pătrat de culoare albă în colțul din dreapta jos.
- Rândul 1 (cel de la marginea tablei de joc) – Tură, Cal, Nebun, Regină și Rege, Nebun, Cal, Tură. Cu mențiunea că la începutul jocului, Regina își păstrează culoarea.
- Rândul 2 – Este compus integral din pioni.
Procesul inițial de așezare piese șah este, la fel ca și la jocul de table unul standard, mereu la fel, cel puțin pentru varianta clasică de joc. Astfel, ținând cont de cele mai importante reguli în șah, cele 16 piese sunt dispuse pe 2 rânduri, în ordinea indicată în lista de mai sus.
Șah reguli – piesele și cum se folosesc
Nu poți să înveți cum se joacă șah dacă nu știi exact ce face și cum poate fi folosită fiecare piesă în parte. Unele piese au mai multă libertate de mișcare ca altele, dar ca să reușești să îți învingi adversarul trebuie să gândești mutările în avans și să te folosești de tot arsenalul existent pe tabla de joc.
- Pionul – Se mută înainte câte un pătrat (cu excepția primei mutări unde conform șah reguli se pot muta două spații în față), dar capturează în diagonală. Nu poate fi mutat înapoi.
- Calul – Se mută în forma literei L. Adică, două pătrățele într-o direcție, apoi încă unul într-un un unghi drept.
- Nebunul – Poate fi mutat oricâte pătrățele este posibil, însă doar în diagonală. Această piesă își păstrează culoarea pe care a fost amplasată la începutul jocului.
- Tura – Este o piesă foarte versatilă. Se mută înainte, înapoi și în lateral. Oricâte pătrățele, însă doar în linie dreaptă.
- Regina – Este cea mai puternică dintre aceste piese de șah. Poate fi mutată în orice direcție, oricâte spații este posibil.
- Regele – Piesa de referință în șah. Se poate muta în orice direcție, dar doar câte un spațiu. Trebuie să fie mereu protejat de celelalte piese.
Cu excepția Calului, piesele nu pot să sară peste alte piese. Dacă întâlnești o piesă a adversarului ești obligat să o capturezi (să o scoți din joc), iar, într-un câmp în care se află deja o piesă de-a ta, nu poți muta.
Mai există și câteva reguli de șah care se aplică în cazuri excepționale, precum rocada sau mutarea în trecere, dar acest articol nu este pentru cei mai buni jucători români de șah, ci pentru cei care sunt la primul contact cu “sportul minții”.
Totuși, o regulă care merită menționată, este aceea care ne spune că dacă un pion traversează întreaga tablă de joc poate fi transformat într-o oricare altă piesă la alegere. Cea mai logică decizie ar fi transformarea sa în Regină, având în vedere libertatea de mișcare a acestei piese în comparație cu celelalte.
Finalul jocului – șah mat
Înainte să începi să joci, trebuie neapărat să știi ce înseamnă șah mat, una dintre situațiile care duce la încheierea jocului. Regele este pus în șah în momentul în care este în pericol de capturare, dacă acesta este mutat în așa fel încât să iasă din pericol, jocul continuă.
Însă, dacă regele este pus în șah și nu poate fi mutat în afara pericolului de capturare, atunci este pus în șah mat, iar jocul ia sfârșit. Jucătorul care și-a pus adversarul în aceasta postură dificilă este declarat câștigătorul partidei.
De obicei, partidele se încheie prin șah mat, dar există situații când acestea se pot încheia la egalitate. În setul de reguli de șah există mai multe situații în care se declară remiză. Cea mai frecventă este când mici unul dintre cei doi jucători nu are destule piese ca să poată pune regele oponentului în șah mat.
Întrebări frecvente
Finalul articolului aduce câteva întrebări frecvente găsite în mediul online referitoare la cum se joacă șah. Află rapid câteva răspunsuri la obiect referitoare la regulile de bază ale jocului de șah, unul dintre cele mai populare și jucate jocuri de pe planetă.