Așadar, dacă ai un pachet de cărți de joc Uno, nu mai pierde timpul! Află cât de rapid posibil cum se joacă Uno și bucură-te de o partidă alături de cei dragi. Jocul seamănă destul de mult cu Macao, însă are câteva componente moderne și dinamice bine gândite, care îl deosebesc de jocurile tradiționale.
Cum se joacă Uno
Uno reguli – punctaj | |
---|---|
Cărți 0 – 9 | De la 0 la 9 puncte |
Carte +2 | 20 puncte |
Schimbă direcția | 20 puncte |
Stai o tură | 20 puncte |
Joker | 50 puncte |
Joker +4 | 50 puncte |
Setul de reguli joc Uno specifică clar că fiecare jucător primește 7 cărți, iar cele rămase se așază într-un teanc cu fața în jos, cu excepția primei cărți care trebuie întoarsă pentru a da drumul la joc. Jucătorul care începe jocul trebuie să de jos o carte care să se potrivească fie cu numărul, fie cu culoare cărții de jos.
Scopul jocului este să rămâi fără cărți. Printre lista de reguli Uno se regăsește și faptul că jucătorul care are o singură carte în mână trebuie să strige imediat “Uno”, dacă nu face acest lucru și este prins, este obligat să tragă două cărți drept pedeapsă.
Odată ce un jucător a rămas fără cărți este declarat câștigătorul rundei și toți ceilalți jucători își arată cărțile rămase în jos pentru a calcula punctajul pe care îl obține învingătorul. De obicei, scopul final al jocului este ca un jucător să ajungă la 500 de puncte, dar scorul final poate fi negociat de participanții la joc.
După ce vei învățat mai bine cum se joacă Uno, vei realiza că durata jocului ține de modul în care se folosesc cărțile speciale, dar și de noroc, chiar dacă acest joc de cărți nu poate fi încadrat sub nicio formă în categoria jocuri de noroc.
Uno reguli – cărți standard și speciale
Pachetul de cărți de joc Uno este format din 108 cărți. Majoritare sunt cărțile colorate, 25 din fiecare suită (roșu, galben, verde, albastru). Suitele sunt formate dintr-o carte cu cifra 0 și două cărți numerotate de la 1 la 9. Acestora li se adaugă câte 2 cărți din fiecare acțiune: Stai o tură, Trage două și Schimbă sensul. De asemenea, pachetul conține și 4 jokeri normali, respectiv 4 jokeri +4.
- Cartea “+2” – Jucătorul care urmează după carte trebuie să ia 2 cărți din teanc. Cartea se poate combate doar cu o altă carte +2.
- Cartea “Reverse” (schimbă direcția) – Odată jucată va schimba cursul direcției jocului, de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga.
- Cartea “Stai o tură” – Jucătorul care urmează este blocat pentru o tură. Cartea poate fi combătută cu o carte similară. Numărul turelor de pedeapsă se adună până când cineva le stă pe toate.
- Joker-ul – Se poate pune peste orice carte, indiferent de culoare. Cel care a jucat această carte alege ce culoare trebuie să fie pusă peste.
- Joker-ul +4 – Jucătorul care urmează după această carte va lua 4 cărți și va sta o tură. Între timp, jucătorul care a pus cartea, va alege ce culoare se va juca în continuare.
Dacă stăpânești setul de reguli Uno îți vei da seama că sarea și piperul acestui joc sunt cărțile speciale. Pe lângă faptul că aduc ceva inedit unui simplu joc de cărți, fiecare dintre ele, jucate la momentul potrivit, poate influența extrem de mult cursul și câștigătorul jocului.
Variante de joc Uno
Creat în 1971 de Merle Robbins, jocul a explodat în ceea ce privește popularitate după 1980 când Robbins s-a hotărât să vândă drepturile înregistrate. Totuși, abia în 1992, jocul a ajuns în portofoliul companiei Mattel, cea care l-a transformat într-un fenomen global.
În prezent, pe lângă varianta clasică, ale cărei reguli le-am detaliat mai sus, pasionații de Uno se pot bucura de mai multe variante ale jocului, care mai de care mai inedite și mai antrenante. Majoritatea dintre variantele create ulterior vin cu propriul set de reguli Uno, însă, evident, scopul principal al jocului rămâne, în mare parte, același. Printre cele mai populare versiuni de Uno putem enumera:
- Uno Flip
- Uno Deluxe
- Uno Junior
- Uno All Wild
- Uno DOS
- Uno Remix
De fapt, la ora actuală există peste 700 de tipuri de cărți de joc Uno. Evident, nu toate aceste pachete de cărți sunt o varianta nouă a celebrului joc, majoritatea dintre ele sunt doar diverse colaborări cu companii foarte populare, precum DC, Marvel, Disney sau chiar cu seriale de succes, cum ar fi Big Bang Theory.
Întrebări frecvente
La final, am pregătit o scurtă secțiune cu întrebări frecvente despre cum se joacă Uno. Desigur, pentru a stăpâni și pentru a începe să joci acest joc așa cum se cuvine, este indicat să citești întreg regulamentul, dar pentru o reîmprospătare sau dacă ai doar o mică nelămurire, poți da click pe linkurile de mai jos.