Cum se joacă Whist
În whist, trebuie să utilizați un pachet de 52 de carduri standard, eliminând jokerii din el. Pentru a economisi timp, jucătorii cu experiență pregătesc, de asemenea, un al doilea pachet cu spatele cărților contrastante. Acesta este amestecat în timp ce primul pachet este distribuit, pentru a economisi timp între mâini. De la cel mai mic la cel mai mare, cărțile sunt clasate: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A.
Pregătire
În mod ideal, aveți nevoie de 4 persoane pentru a juca whist, deși există variații pentru diferite numere. Înainte de joc, trebuie să vă asociați și să alegeți un dealer. În mod tradițional, acest lucru se realizează prin desenarea cărților – cele mai mari două cărți sunt împerecheate împreună, în timp ce cele mai mici două ajung să aleagă ordinea la masă. În această etapă, As-ul este considerat de valoarea cea mai mică. Partenerii trebuie să stea unul lângă altul.
Împărțirea
Puachteul de cărți este de obicei amestecat de jucătorul din stânga dealerului și tăiată de cel din dreapta. Comerciantul înmânează toate cărțile din pachet una câte una, cu fața în jos, pornind de la jucătorul din stânga. Fiecare jucător trebuie să primească 13 cărți. Ultima carte, care ar trebui să se termine cu dealerul, este apoi dezvăluită și plasată în centru, astfel încât toți să o poată vedea clar. Acesta este trufa.
“Viața este ca un joc de fluier. Nu-mi place mult jocul, dar îmi place să-mi joc bine cărțile și să văd care va fi sfârșitul.” George Elliot
Atu-ul
Toate cărțile din același costum ca și cartea dezvelită devin atuuri. Rangurile lor nu se schimbă, dar dacă se joacă un atu, acesta bate orice alt costum. În timpul primului truc, când este rândul crupierului să joace, poate prelua cartea dezvelită.
Scopul jocului
Echipa ta trebuie să adune cât mai multe trucuri. Nu contează care dintre parteneri câștigă trucul.
Trucurile
Jucătorul din stânga dealerului conduce primul truc jucând o carte din mână. Unul după altul, restul jucătorilor trebuie să răspundă în sensul acelor de ceasornic. Dacă este posibil, aceștia trebuie să dea o carte din același costum. Dacă nu au carduri din acel costum, atunci sunt liberi să aleagă orice carte doresc.
Trucul este câștigat de cea mai mare carte din costumul principal. Cu toate acestea, dacă s-au jucat unul sau mai multe atuuri, atunci trucul este câștigat de cea mai mare trupă. Acesta este un joc de colectare a trucurilor, așa că, după fiecare truc, unul dintre partenerii din echipa câștigătoare colectează cele patru cărți și le pune în fața lui, cu fața în jos. Jucătorul care a câștigat trucul trebuie să joace următoarea carte, ducând la o nouă truc.
Iată un exemplu, pentru a vă arăta cum funcționează acest lucru: îi avem pe Harry și Meghan jucând împotriva lui William și Kate, trufașul fiind Cupa. Harry conduce trucul jucând o regină a inimilor. William nu are cărți cu același costum, așa că îl joacă pe Rege de pică. Acesta nu este un atu, așa că, deși este o carte mai mare decât cea a lui Harry, nu face nimic pentru că este din costumul greșit. Meghan urmează. Are cărți din același costum, așa că joacă cele 5 din Inimi. Până acum, Harry câștigă trucul, dar partenerul lui William, Kate, încă nu va juca. De asemenea, nu are Inimi, dar are un atu. Ea joacă cele 3 de cupă. Din cauza trupei, Kate și William câștigă trucul și adună toate cele patru cărți. Kate începe apoi următorul truc jucând un 10 din pică. Ar trebui totuși să rețineți că nu ești niciodată obligat să joci un truc decât dacă este costumul principal.
Un joc de informații – fii liniștit
Whist este un joc de echipă, ceea ce înseamnă că informațiile sunt foarte importante. Trebuie să vă amintiți ce cărți au fost jucate deja și să încercați să vă dați seama ce păstrează partenerul. Aceasta înseamnă că vi se interzice să dați indicii despre cărțile pe care le dețineți. Nici nu ar trebui să comentezi dacă ai o mână puternică sau slabă.
Din același motiv, trucurile sunt colectate cu fața în jos. Înainte de a începe un nou truc, orice jucător poate cere să revizuiască cărțile din ultimul truc care a fost jucat – dar numai din ultima. După ce prima carte a noului truc a fost jucată, nu mai puteți privi niciuna dintre cele anterioare.
“În viață, ca în whist, să sperăm că nimic din felul în care cărțile îți pot fi distribuite. Joacă cărțile, oricare ar fi ele, cu cele mai bune abilități ale tale.” Edward Bulwer-Lytton
Scor
Fiecare jucător deține 13 cărți, astfel încât o rundă a jocului se încheie când au fost revendicate un număr de 13 trucuri. După aceea, fiecare echipă calculează câte trucuri au în total. Valoarea cărților nu contează aici. Echipa cu mai multe trucuri marchează 1 punct pentru fiecare truc peste 6.
De exemplu, să spunem că Harry și Meghan au câștigat 8 trucuri, în timp ce William și Kate au câștigat 5. În acest caz, Harry și Meghan sunt singurele care au câștigat puncte și notează 2 puncte. După cum vedeți, într-o mână de fluier, o echipă poate câștiga între 1 și 7 puncte – deși susținerea celor 13 trucuri ar necesita norocul diavolului! Când toți jucătorii au experiență, scorul unei mâini este mai rar peste 2 puncte.
Câștigarea jocului
Un joc de Whist se încheie când una dintre echipe a atins 5 puncte. În variația britanică, continuați să jucați până când una dintre echipe are două victorii.
Variații
Jucătorii plictisiți de regulile clasice au tendința de a împărți puțin jocul – de fapt, așa a ajuns jocul de cărți Bridge! Există mai multe modalități ușoare de a personaliza jocul whist pe gusturile tale.
Secvența Atu
În loc să arunce ultima carte care urmează să fie distribuită, unii jucători preferă să schimbe atuurile într-o ordine fixă. De exemplu, prima mână poate fi jucată cu Clubs ca atuuri, a doua – cu Diamonds, etc. La cea de-a cincea afacere, nu este neobișnuit să te joci fără niciun fel de atuuri.
Reglați durata
5 puncte sunt de obicei mai mult decât suficiente pentru un joc convingător de whist, dar este ușor să crești numărul . Americanii joacă de obicei whist până la 7 puncte, în timp ce „Long Whist” necesită 9 puncte pentru a câștiga. În timpul unui turneu, este incomod să ai jocuri de lungime variabilă, de aceea există un număr fix de oferte pe fiecare masă.
“Cel mai bun jucător de șah din creștinătate poate fi puțin mai mult decât cel mai bun jucător de șah; dar competența în whist implică capacitate de succes în toate aceste întreprinderi mai importante, în care mintea se luptă cu mintea.” Edgar Allen Poe
Adăugați onoruri
În jocurile mai lungi, este obișnuit să primești puncte bonus pentru îndeplinirea anumitor condiții. Onorurile sunt acordate dacă echipa dvs. a reușit să adune majoritatea celor mai mari patru trupe – A, K, Q și J. Dacă echipa dvs. deține patru dintre acele trupe, primiți 4 puncte în plus, în timp ce trei dintre cele patru valorează 3 puncte. Cu toate acestea, ar trebui să rețineți că atuurile sunt luate în calcul înainte – iar jocul se încheie exact în momentul în care una dintre echipe atinge punctele țintă.
Să ne uităm la un exemplu din sistemul american (jucând până la șapte puncte). Harry și Meghan stau la 6 puncte în total și au câștigat mâna cu 7 atuuri la 6 – acest lucru le câștigă un punct. William și Kate stau la 5 puncte, dar au reușit să adune toate cele patru cele mai mari trupe – aceasta este o onoare în valoare de 4 puncte în plus. Onorurile ar aduce scorul total la 9-7 în favoarea lui William și Kate. Cu toate acestea, punctul unic al lui Harry și Meghan este marcat înainte de punctele bonus – și de când ating pragul de 7 puncte, jocul se încheie automat în favoarea lor!
Onorurile sunt folosite rar în zilele noastre, deoarece adaugă un element de noroc în plus jocului și îl accelerează. Cu toate acestea, în piesele informale, acestea sunt adesea un plus binevenit.
Alte variante
- Oh, Hell: înainte de începerea mâinii, jucătorii vor licita pentru câte trucuri vor face. Dacă depășesc sau sub numărul, aceștia sunt penalizați.
- Solo whist: fiecare jucător punctează puncte individual, iar regulile se schimbă de la o mână la alta. În funcție de ofertele făcute și acceptate, pot exista cazuri în care un jucător se confruntă cu celelalte trei sau alianțe temporare.
- Catch the Ten: jucat cu 36 de cărți de la 6 la As. Zece sunt cele mai valoroase cărți, bătute doar de atuurile Juvete.
- Inimi: aceleași reguli ca whist, dar obiectivul jocului nu este de a lua trucuri care conțin cărți specifice.
- Whist progresiv: similar cu Oh, Hell ’, dar în fiecare rundă numărul de cărți distribuite scade cu una.
- Whist sârbesc: atuurile sunt fixate la începutul jocului și, de obicei, rămân aceleași pe tot parcursul timpului de joc.
- Dummy Whist: o variantă de trei jucători cu ofertă, jucată cu o mână fivtivă . Jucătorul care câștigă licitația folosește mâna manechinului și ajunge să declare trufa.
- Whist Norvegian: un joc de echipă fără atu. Obiectivul poate fi schimbat și în câștigarea a mai puține trucuri decât cealaltă echipă.
- Whist-out Whist: Un joc de până la șapte persoane. Nu există parteneriate. Un jucător care nu câștigă nici un truc este eliminat.
- Whist Whist Player: O versiune cu doi jucători a Scandinavia Twist. Fiecare jucător joacă două cărți la fiecare truc. Fiecare jucător are 26 de cărți.
- Contract Whist: Jocul s-ar putea juca cu 3+ jucători, dar numărul optim este 4-7. Toți jucătorii concurează individual.
- Whist cu trei mâini: Un whist cu trei jucători, denumit și fluier văduv. Jucătorilor li se distribuie câte 13 cărți fiecare. „Văduva” este prima mână din stânga dealerului.
Per total, jocul este remarcabil de popular în anumite locuri și cu siguranță vă poate face seara mai distractivă. Din păcate, trebuie să recunoaștem că nu îl puteți găsi online … Totuși, vă putem arăta care sunt cele mai bune site-uri de blackjack online pentru 2019 și ce avantaje puteți obține dacă alegeți să jucați în unul dintre ele!
Sfaturi
Te întrebi care este cea mai bună modalitate de a câștiga în whist? Pentru a vă ajuta să faceți asta, avem câteva sfaturi speciale pentru dvs. Dacă doriți să câștigați majoritatea trucurilor, nu trebuie să contați doar pe ași. În schimb, trebuie să scoți câștigătorii din cărțile inferioare. Puteți face acest lucru prin combinarea cărților dvs. și a partenerului. De exemplu, diamantele sunt trupe și dacă aveți combinația potrivită de cărți, ar trebui să profitați de asta. Dacă nu există un costum de atu, duceți-vă mai jos de la costumul cel mai puternic, dacă există un costum de atu, invitați-vă cel mai puternic costum.
Amintiți-vă că a treia mână joacă puternic și că ar putea fi benefic pentru dvs. să vă returnați invitația partenerului. Cu toate acestea, nu este o idee bună să conduci invitația sau atuul adversarului când un adversar te-ar putea răsturna. Dacă Whist nu este pentru tine, poate ar trebu să vezi și regulile la Popa Prostu, jocul copilăriei. Și nu uitați cea mai importantă regulă, care este, să vă bucurați de joc și să vă distrați numai la top cazinouri online!
FAQ
Întrebările nu se termină niciodată și pentru că scopul nostru este de a vă ajuta cât mai bine si mai rapid, am organizat acest mic glosar. În el veți găsi unele dintre cele mai comune întrebări și veți putea vedea răspunsul instant.
- Whist este identic cu bridge?
- Nu, whist nu este același lucru cu jocul bridge, deși ambele jocuri de cărți care iau atuuri au anumite similitudini. Cu toate acestea, în esența sa, bridge prezintă un mecanism destul de complicat, care poate ameliora mult norocul remizei. În plus, există o serie de diferențe între jocuri. De exemplu, la puntea în fiecare mână, partenerul dealerului nu participă la jocul mâinii în cauză. La prima conducere, mâinile sale sunt expuse și la fel ca într-o răsucire falsă, acestea sunt jucate de dealer. Mai mult decât atât, trombonul nu este determinat de ultima carte distribuită. În schimb, este selectat de dealer sau partenerul său, care are prima opțiune.
- Poți juca Whist cu 3 jucători?
- Da, whist-ul ar putea fi jucat doar cu trei jucători în versiunea sa Whist Handed Whist, cunoscută și sub numele de Widow Twist. Numele „văduvă” vine de la faptul că o mână în plus este distribuită doar în stânga dealerului. Jucătorii pot avea șansa de a folosi văduva în locul mâinii care le-a fost ocupată.
- Cum joci Whist partener?
- În Partener Whist fiecare jucător primește 13 cărți de pe puntea de 52 de cărți. Este afișată ultima carte acordată dealerului și este stabilit un trombon. Mâna trimisă jucătorului din stânga imediată a dealerului este condusă la primul atuu și câștigătorul fiecărui atuu este dus la următorul. În consecință, dacă este posibil, jucătorii ar trebui să urmeze, în caz contrar, ar putea juca orice carte. Trombonul este luat de cea mai înaltă mână de costum sau de cea mai mare trupă dacă a fost jucat. Partea care reușește să surprindă cele mai multe trucuri, punctează un punct per „truc ciudat”. Fiecare parteneriat poate înscrie trei sau patru puncte dacă sunt păstrate trei sau patru dintre "onorurile". Cu toate acestea, dacă scorul îi aduce la „joc”, caz în care ar câștiga, onorurile sunt ignorate. Scorul câștigător al versiunii britanice a jocului este 5 și 7 în cel american.
- Cum jucați jocul de cărți de licitație pentru ofertă?
- Big Whist se joacă cu o punte de 52 de cărți plus cei doi jokeri, deci cu un total de 54 de cărți. Dar jokerii trebuie să fie diferiți - unul se numește Marele Joker și celălalt - Micul Joker. Jocul este jucat de patru jucători, format din două echipe formate din două, fiecare dintre ele situându-se pe partea opusă partenerului său. Obiectul jocului este să obțină 7 sau mai multe puncte. Punctele sunt obținute prin oferte sau atuuri câștigătoare, care în acest joc se numesc cărți. Fiecare jucător trebuie să primească 12 cărți și șase cărți sunt așezate cu fața în jos în centrul mesei. Cu toate acestea, primele și ultimele patru cărți nu pot fi puse acolo. Vira către ofertă se întoarce în jurul mesei, începând cu jucătorul din stânga dealerului. Fiecare jucător trebuie să numească o ofertă mai mare decât precedenta. Cel mai mare ofertant numește atuul. Ofertantul alege apoi cele 6 cărți de pe masă și aruncă șase cărți care pot veni din cele din centru mesei, din mâna ofertantului sau într-o combinație a ambelor. În consecință, ofertantul conduce prima carte, iar alți jucători trebuie să urmeze mâna costumului dacă o au în mâini. Dacă un jucător nu are costum, poate juca un atu sau poate juca un alt costum. Cu toate acestea, un atu bate întotdeauna cărțile non-atu jucate într-o carte. Câștigătorul fiecărei cărți duce la următoarea. În cazul în care un jucător conduce un joker, următorul jucător poate juca orice carte. Prima carte jucată care este diferită de un joker, definește costumul care trebuie urmat în carte.